Egyrétegű csomagolóanyagokkal

A CEFLEX olyan európai vállalatok együttműködő szervezete, amelyek azt a közös célt tűzték ki maguk elé, hogy a lehető legjobban felgyorsítsák a körkörös műanyaggazdálkodás megvalósítását kontinens-szerte. A szervezet legújabb tanulmányának témája az egyrétegű rugalmas csomagolóanyagok kulcsfontosságú szerepe mindebben

Manupackaging ceflex

A CEFLEX a svájci ETH műszaki egyetemmel közösen dolgozott azon, hogy összegyűjtse és tematizálja azokat a tényezőket, amelyek döntő szerepet játszanak a körkörös műanyagcsomagolás-gazdálkodás megvalósításának folyamatában. Az így készült tanulmány, melynek címe “Felgyorsítani a rugalmas csomagolóanyagok körkörös gazdálkodását: javaslat az újrahasznosítható egyrétegű anyagok használatára és kezelésére”, ma már a szervezet weboldalán is elérhető.

Figyelembe véve a mai best-practice technológiákat Európában, a CEFLEX erősen javasolja azoknak a rugalmas csomagolóanyagok használatát, amelyek egyrétegűek, ebből fakadóan pedig visszaforgathatóak (a többrétegű, ezáltal különböző összetételű csomagolóanyagok ugyanis ezzel a tulajdonsággal nem rendelkeznek). A tanulmány egyértelműen kijelenti, hogy elengedhetetlen a csomagolások funkcionális követelményeinek újragondolása és, amennyiben lehetséges, a piacon ma elérhető rugalmas csomagolóanyagok újratervezése oly módon, hogy egyrétegűek legyenek.

“Csakis együttműködés útján aknázhatjuk ki a rugalmas csomagolóanyagok rejtette előremutató lehetőségeket a fenntarthatóság, a hulladékcsökkentés és az újrahasznosíthatóság érdekében” – állítja Graham Houlder, a CEFLEX projektvezetője. “Ha biztosítjuk, hogy a csomagolások már a tervezés során az újrahasznosíthatóság jegyében szülessenek, s így folyamatosan új, értékes alapanyag válhasson belőlük, hatalmas lépést teszünk a körkörös műanyaggazdálkodás felé. Jelenleg a rugalmas csomagolóanyagok több mint 80%-a egyrétegű polietilén vagy polipropilén, de ezt az arányt tovább növelhetjük, kedvezőbb feltételeket biztosítva az újrahasznosításnak.”

Arató Gábor, a Manupackaging Magyarország csomagolóanyaggyártó és csomagolástechnikai vállalat vezérigazgatója teljes mértékben egyetért a CEFLEX által megfogalmazott irányadó elvekkel a körkörös műanyaggazdálkodás kapcsán, hiszen a vállalat maga is hasonló küldetést tűzött ki és visz véghez folyamatosan munkájával.

“A Manupackaging által Magyarországon forgalmazott műanyag termékek mindegyike visszaforgatható és egyrétegű, és ügyfeleinket is erősen arra biztatjuk, hogy mindig a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal járó megoldást válasszák. Saját fejlesztésű és gyártású csomagolóanyagainknak továbbá erős mechanikai tulajdonságai is azt a célt szolgálják, hogy ügyfeleink használatukkal jelentősen csökkenteni tudják a csomagolóanyag-felhasználást. Ezen felül lebomló és szervesen lebomló csomagolóanyagok is megtalálhatóak a kínálatunkban, amelyekkel akár a nem megfelelő hulladékkezelésből adódó környezetszennyezést is nagy mértékben csökkenteni lehet.”

 

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek