2022-es kilátások: milyen innovációk és trendek várhatók a műanyagok terén?

Az év elején időszerű feltenni a kérdést: milyen trendeket, prioritásokat és innovációkat várhatunk 2022-ben a műanyaghulladék kezelésében és a műanyagok újrahasznosításának területén? Íme, a szakértők előrejelzései!

Újdonságok a műanyaghulladék kezelésében

A körforgásos gazdaság bevezetése megköveteli a termékek, a csomagolások és az üzleti modellek újratervezését, ehhez pedig új innovációk szükségesek. Az Apeel egy olyan új technológia, amely a műanyagcsomagolást egy ehető, porszerű anyaggal helyettesíti, ezáltal kiiktatja a műanyaghulladék keletkezését. De hogyan is kell ezt elképzelni? Az eljárás során ezt a bizonyos port a termelés helyén vízzel összekeverik és a gyümölcsökre illetve zöldségekre fújják, ezáltal azok hosszabb ideig frissen elállnak, csomagolás nélkül. Vagyis az élelmiszergyártóknak többé már nemcsak a nem újrahasznosítható műanyag csomagolásra van lehetőségük.

Olyan technológiai innovációk is kezdenek megjelenni, amelyek segítségével a gyártók úgy tüntethetik fel a termékeik alapvető információit, hogy közben csökkentik a műanyag csomagolást. A Danone olyan palackot gyártott, amelyen a márkajelzés közvetlenül, dombornyomással jelent meg, így feleslegesség vált a szokásos műanyag borítás. A vonalkód a kupakra került, maga a palack pedig 100%-ban újrahasznosítható PET-ből készült.

A HolyGrail 2.0 projekt eközben új utat nyit a csomagolások hatékonyabb újrahasznosításának területén. Digitális vízjeleket alkalmaznak a csomagolásokon, lehetővé téve mind a felhasználók, mind a hulladékválogató központok számára az újrahasznosítható csomagolások pontosabb azonosítását. Dániában már tesztelik ezt a megoldást.

Műanyagok újrahasznosítása: ez várható

A műanyag csomagolások egyik legnagyobb kihívását az újrahasznosíthatóság hiánya jelenti. A műanyagoknak nincs jövője újrahasznosítás nélkül, ez pedig kiváló minőségű alapanyagok nélkül nem képzelhető el.

Elsősorban a műanyag csomagolást kell úgy áttervezni, hogy az kompatibilis legyen az újrahasznosítási technológiákkal. Érdekes kezdeményezés a RecyClass elnevezésű összefogás, amelynek célja a műanyagok újrahasznosíthatóságának javítása. Nagy figyelemmel és érdeklődéssel várjuk az eredményeiket!

Manupackaging elkötelezett…

Manupackaging Magyarország határozottan üdvözli ezt az új technológiát, hiszen mi magunk is a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatói vagyunk: saját gyártású, újrahasznosított alapanyagból készülő és újrahasznosítható csomagolóanyagainkkal, valamint saját fejlesztésű, biológiailag lebomló fóliáinkkal is arra törekszünk, hogy ennek megvalósulása mielőbb megtörténhessen.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek