Gyakori tévhitek a stretch-fóliáról

Sokszor egy kevésbé hatékony fóliát választanak, ami első látszatra úgy tűnik, hogy minden használatra megfelel. A helyzet hasonlatos a négyévszakos gumiabroncs kérdéshez. Persze, van piaca annak is, de ma már egyre természetesebb, hogy az évszaknak megfelelő gumit használjuk, hiszen kimagasló teljesítményt csak így várhatunk el. Másik oldalról nézve, egy standard fólia egyik esetben sem nyújtja az elvárható maximumot.

Íme néhány tévhit a stretch-fóliáról, amit ha tudunk, igazán költséghatékonnyá tehetjük a csomagolásunkat, hiszen a stretch-fóliázás nem véletlenül az egyik legnépszerűbb raklapcsomagolási módszer. 

A nem megfelelő fóliaválasztás részben az alábbi félreértésekből táplálkozik:

#1 tévhit

Minél vastagabb a stretch-fólia, annál erősebb és annál kevesebb kör szükséges az áru becsomagolásához.

A valóság az, hogy…

a technológia fejlődésének köszönhetően léteznek már olyan stretch-fóliák, amelyek rendkívül jó tartóerőt biztosítanak annak ellenére, hogy vékonyak, így nem kell több kört használni a paletta fóliázásánál, mint amennyivel egy vastagabb fóliával csomagolnánk. 

#2 tévhit

Minél több körből csomagoljuk be az árut, a palettát, annál nagyobb a tartóerő és annál jobban fogja össze az árut.

A valóság az, hogy…

túl sok felesleges körből becsomagolni a rakományt csak extra költségekhez és elpazarolt csomagolóanyaghoz vezet. 

#3 tévhit 

Egyetlen stretch-fólia megfelelő minden alkalmazáshoz.

A valóság az, hogy…

a fóliázó gépek is különféle módon működnek, így az egyik fólia jobban fog teljesíteni, mint a másik. Sokszor találkozunk azzal, hogy az egyik fóliázó gép szaggatja a fóliát, míg ugyanaz a fólia egy másik gépen tökéletesen teljesít. De a termékek is meghatározhatják, hogy milyen fóliát használhatunk, hiszen például törékeny, nyomásra érzékeny árunál úgy kell megválasztani a stretch-fóliát, hogy kisebb nyomás mellett ugyanakkora tartóerőt biztosítson. 

#4 tévhit

Minél nagyobb az előnyújtás, annál jobb minőségű a stretch-fólia.

A valóság az, hogy…

az előnyújtás nem a fólia minőségét befolyásolja, hanem a csomagolás racionalizálását teszi lehetővé. Minél nagyobb előnyújtású a fólia, annál gazdaságosabban tudunk csomagolni vele. Azonban fontos tudni, hogy a valódi eredményekhez minden szempontot figyelembe kell venni, ugyanis ahogy a fóliázó gépekhez választunk fóliát, úgy a termékekhez is. A nem megfelelő fóliaválasztás nem fog kiemelkedő eredményt hozni, így a végeredmény csalódottság lesz.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu