Speciális buborékfólia a nagy súlyú termékek védelméért

Egyes megbízások esetében nem nyúlhatunk vissza egy-egy régi, jól bevált fortélyhoz, hanem teljesen egyedi, úttörő elképzeléseket kell keresnünk az optimális eredményért. Ahogy azt a következő példa is bizonyítja, ez sem lehet akadálya annak, hogy mind a költségek, mind a hatékonyság, mind pedig a környezettudatosság szempontjából megtaláljuk a lehető legjobb megoldást: ez esetben egy rendkívüli teherbírású, újrahasznosítható buborékfóliát, amellyel jókora mennyiségű, a környezetre káros és a munkavégzést is nagyban megnehezítő hungarocell felhasználását váltottuk ki, méghozzá egyharmados költségmegtakarítás mellett. manupackaging sealedair

 

Különleges kihívással találtuk magunkat szemben 2018. májusában, amikor új partnerünk a csomagolási folyamat hatékonyságának növelésével bízott meg minket. A telephelyen műanyag padló tekercseket palettáztak oly módon, hogy azok gúlát alkottak a raklapon, vagyis az alsó sorban 4 tekercs helyezkedett el, azon 3, majd 2 és végül 1 a tetején. Természetesen fontos volt, hogy a tekercsek ne nyomódjanak meg vagy tegyenek kárt egymásban, annak ellenére, hogy egyetlen tekercs súlya akár 150-200 kg is lehet. 

Ezt mindaddig speciálisan erre a célra gyártatott hungarocell rudakkal oldották meg, amelyeket a tekercsek közé helyeztek távtartó gyanánt. Ezzel azonban számos probléma adódott, azon túl is, hogy a hungarocell meglehetősen környezetszennyező anyag. Mint azt a legtöbben tapasztalták, a hungarocell használat közben rendkívül könnyen törik, minden tele lesz a szanaszét guruló szemcsékkel, ami rengeteg utólagos takarítással jár. Mivel a rudakat egy külső céggel gyártatták le méretre, azokat a felhasználásig el is kellett raktározni, ami ugyancsak fölösleges plusz terhet jelentett. A dolgozóknak sem volt könnyű ezzel a módszerrel dolgozni, ugyanis nehezen tudták behelyezni a rudakat a tekercsek közé, és végül, de nem utolsó sorban, igencsak költséges is volt ez a megoldás.

Speciális buborékfólia a magas teherbírásért
Minderre a problémára egy úttörő megoldást javasoltunk, amelyet a világ egyik vezető csomagolóanyag gyártójával, a buborékfólia kifejlesztője által alapított Sealed Air vállalattal közösen dolgoztunk ki és valósítottunk meg. Egy speciális, rendkívüli teherbírással rendelkező buborékfóliával váltottuk ki a hugarocell rudakat, amely ‒ lévén, hogy polietilén fóliából készült ‒ nem csak célravezető és költséghatékony (ahogy az később beigazolódott), hanem  még újrahasznosítható is. 

Mivel mindaddig nem volt irányadó mutatónk arra nézve, hogy ekkora terhelés esetében milyen paraméterek mellett és mekkora hatékonysággal állja meg a helyét a buborékfólia, ez a projekt számunkra és a Sealed Air számára is új és rendkívül izgalmas terület volt. A teherbírás a fólia vastagságán túl a buborékok méretén is múlik, ezért előzetes tesztekkel kerestük meg az optimális megoldást. A 3 féle fóliavastagság közül a közepes is elegendőnek bizonyult a nagy teher ellenére, és míg a buborékok mérete 3 cm-ig terjedhet, 2 cm-es buborékokkal is meg tudtuk valósítani az elképzelésünket. 

Minden szempontból hatékonyabb 
Az előzetesen kipróbált és sikeresnek bizonyult megoldást elvittük a helyszínre, ahol élesben is elkezdték tesztelni, hasonlóan jó eredmények mellett. A speciális buborékfólia kimagasló teherbírása elsősorban annak köszönhető, hogy a buborékok soronként egymáshoz csatlakoznak, ezáltal megosztják egymás közt a terhelést, és ha az egyik buborékot egyszerre nagyobb nyomás éri, az nem durran ki. 

További előnye volt az új megoldásnak, hogy a fólia tekercsekben érkezik a telephelyre, nem felfújt állapotban, így raktározni is sokkal könnyebben és helytakarékosabban lehet. Hogy mennyivel egyszerűbb lett a készletezés a mi megoldásunkkal, jól mutatja, hogy míg korábban a hungarocell rudakat heti kétszer szállították a telephelyre, addig a fóliából fél évente egyszer szállítjuk a szükséges mennyiséget. A dolgozók a fóliát közvetlenül a használat előtt egy asztali nyomtató méretű géppel tudják felfújni a helyszínen, amelyen még az is állítható, hogy milyen feszesre fújja fel a buborékokat. A gép 1 perc alatt 30 méter fóliát képes felfújni, ezzel igencsak felgyorsítva a munkát, ráadásul takarítani sem kell utána, mint a hungarocell rudak esetében. 

A megoldásunk tehát minden szempontból ‒ raktározás, munkavégzés, környezeti terhelés ‒  hatékonyabbnak és egyszerűbbnek bizonyult a korábban alkalmazott módszernél, a megrendelő legnagyobb elégedettségére pedig a raklaponkénti csomagolási költség is a kétharmadára csökkent.


Amennyiben hasonló költségcsökkentő megoldás felöl érdeklődne, hívja szakértő kollégánkat
a +36 30 682 6051-es mobiltelefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek