Rugalmas vs merev csomagolás: egy tanulmány érdekes eredményei

Vajon melyik csomagolás lesz az irányadó a jövőben, a rugalmas vagy a merev anyagú megoldás? Egy izgalmas tanulmány bebizonyította, hogy amit elsőre környezetkímélőbbnek gondolunk, az nem biztos, hogy a helyes válasz.

De először is egy kis kitekintéssel kell kezdenünk, méghozzá az erőforrás-hatékonyság fogalmával.

Erőforrás-hatékonyság – mit is jelent pontosan?

Az erőforrás-hatékonyság azt jelenti, hogy a Föld korlátozott erőforrásait fenntartható módon használjuk fel, a környezetre gyakorolt hatások minimalizálása mellett. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy kevesebből többet hozzunk létre, és kevesebb ráfordítással nagyobb értéket teremtsünk.

Az erőforrás-hatékonyság növelése az Európai Unió egyik kulcsfontosságú stratégiája. Valódi változást három területen hozhatnak az intézkedések: a táplálkozás, a lakhatás és a mobilitás az a három ágazat, amely a legtöbb környezeti hatásért felelős.

Erőforrás-hatékonyság: a megelőzés fontossága

A keletkező hulladék mennyiségének csökkentése a forrásnál – vagyis maga a megelőzés – az erőforrás-hatékonyság növelésének fontos eszköze. Az EU hulladékkeret-irányelvében meghatározott hulladékhierarchia kimondja, hogy a megelőzés a legmagasabb prioritásnak számít.

Mennyire erőforrás-hatékony a rugalmas és a merev csomagolás?

Egy független kutatószervezetet, az IFEU-t kérték fel, hogy vizsgáljon meg két lehetséges forgatókönyvet az európai gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) esetében használt elsődleges csomagolások kapcsán (az italok csomagolása nem volt része a vizsgálatnak). Az első esetben azt nézték meg, mi lenne, ha az összes merev csomagolást rugalmas csomagolással helyettesítenék, a második esetben pedig azt, hogy mi történne, ha az összes rugalmas csomagolást merev csomagolásra cserélnék.

A tanulmány 2019-ben frissített eredményei azt mutatják, hogy az első forgatókönyv – vagyis a merev csomagolások rugalmas csomagolásokkal való helyettesítése – esetén az Európában az italokon kívüli FMCG-khez használt elsődleges csomagolások össztömege évi 21 millió tonnával csökkenne (70%-os csökkenés), miközben a globális felmelegedési potenciálja (GWP) 33%-kal lenne csökkenthető.

Az ellenkező irányú forgatókönyv – vagyis amikor a rugalmas csomagolásokat merev csomagolásokkal helyettesítették – az Európában a nem italjellegű FMCG-khez használt elsődleges csomagolások teljes GWP-jét körülbelül 31%-kal növelné. Ez annak ellenére van így, hogy a merev csomagolások tényleges újrahasznosítási aránya sokkal magasabb. Ha a merev csomagolások újrahasznosítási arányát 100%-ra emelnénk is, ez a megoldás még mindig 14%-kal magasabb GWP-t eredményezne.

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a csomagolások esetében nem csak az újrahasznosíthatóságra, hanem még inkább a megelőzésre kell összpontosítani. Ez a rugalmas csomagolások nagyobb arányú használatával érhető el, ami nemcsak kevesebb elsődleges csomagolási hulladékot eredményezne, hanem alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást és erőforrás-felhasználást is.

Ezzel szemben, ha kizárólag az újrahasznosíthatóságra és az újrahasznosítási célok elérésére összpontosítunk, és a rugalmas csomagolási megoldások ellenében a könnyebben újrahasznosítható merev csomagolásokat favorizáljuk, az egyértelműen káros lenne az éghajlatváltozás és az erőforrás-hatékonyság szempontjából.

Az eredmények ellenőrzésére egy harmadik felet, a Carbotech AG LCA ügynökséget kérték fel. A Carbotech megerősítette az IFEU megállapításait.

A 2019-es IFEU-tanulmány további részleteiért kattintson ide.
A tanulmányról kiadott sajtóközlemény és infografika megtekintéséhez kattintson ide.

Manupackaging elkötelezett…

Manupackaging Magyarországnál figyelemmel kísérjük az ilyen tanulmányokat, hiszen mi magunk is a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatói vagyunk: saját gyártású, újrahasznosított alapanyagból készülő és újrahasznosítható csomagolóanyagainkkal, valamint saját fejlesztésű, biológiailag lebomló fóliáinkkal is arra törekszünk, hogy ennek megvalósulása mielőbb megtörténhessen.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek