Polimer nyersanyaghiány az európai piacon: veszélyben az alapvető árucikkek gyártása Európában?

Az európai műanyag feldolgozó iparnak korábban soha nem tapasztalt nyersanyaghiánnyal és áremelkedéssel kell szembenéznie, amely a vállalatok 90%-át érinti. A helyzet számos kis- és középvállalkozás fennmaradását fenyegeti, de rengeteg alapvető termék gyártását is bizonytalanná teszi, az építő- és autóipartól kezdve egészen az élelmiszer- és gyógyszeriparig.

Ellátási problémák:

Az EuPC (Európai Műanyag Feldolgozók) ügyvezető igazgatója, Alexandre Dangis a kialakuló helyzetről így fogalmazott: “A műanyag termékek előállítói egész Európa szerte már az év kezdete óta egyre komolyabb ellátási problémákba ütköznek. A szállítási nehézségek egyre általánosabbak, csak úgy mint a nyersanyaghiány a polipropilén, a polivinil klorid és a polietilén terén, de a probléma további olyan speciális adalékanyagokat is érint, amelyek elengedhetetlenek a műanyag termékek gyártásához. Ez a mostani, igen komoly piaci zavar a nyersanyagok helyi előállítása és a rájuk irányuló kereslet közötti strukturális kiegyensúlyozatlanság eredménye. Ennek az egyensúlynak a visszaállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ellátási lánc ismét zavartalanul tudjon működni, enélkül pedig előbb-utóbb a végfelhasználók is el fogják szenvedni a fennálló helyzet következményeit, például félkész termékek formájában.”   

Problémai okai:

“Európa nettó importernek számít a polimer nyersanyagok területén, ezért aztán az átlagnál érzékenyebb a piaci zökkenőkre. A jelenlegi nyersanyaghiányt elsősorban a fejlődő világgazdaság és a műanyagok Európából Ázsiába és Észak-Amerikába történő exportjának kombinációja okozza. Ehhez logisztikai problémák is hozzájárulnak (mint például a nem elegendő számú konténer), akárcsak a pandémia idején egyes nyersanyagokra irányuló megnövekedett igény. Ezen kívül az év eleje óta soha nem látott számú vis maior bejelentéssel is számolnia kellett az iparnak” ‒ mondta Ron Marsh, a Polymers for Europe Alliance elnöke.   

A több mint 50.000 kis- és középvállalkozás, amely az európai műanyag feldolgozó ipart képezi, súlyos nyomásnak van kitéve, hiszen a nyersanyaghiány nem csak drámaian növelte a gyártás költségeit, de annak teljes leállásával is fenyeget. A legutóbbi felmérések alapján a vállalkozások 90%-át érinti a krízis: a legtöbbjük kénytelen volt csökkenteni a gyártást, és emiatt számos ügyféltől is búcsút kellett venniük. Ha a helyzet így folytatódik, hamarosan az élelmiszer- és gyógyszeripar ellátását sem lehet garantálni egyes alapvető terméket illetően. 

Sok esetben a megújuló nyersanyagokra történő átváltás csak korlátozott keretek között lehetséges. Számos termék esetében szigorú biztonsági előírások, technikai bonyodalmak és magas fokú minőségi elvárások nehezítik az újrahasznosított anyagok alkalmazását. Ezen felül az újrahasznosított anyagok elérhetősége korlátozott, a minősége pedig általában elég megbízhatatlan jelenleg a piacon. 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu