Növényi fehérjéből készült lebomló műanyag

Itt a növényi fehérjéből készült lebomló műanyag, amelyet a pókháló struktúrája inspirált!

A Cambridge Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új polimer fóliát, amely 100%-ban növényi proteinből készült, és az előállítása egyáltalán nem igényel semmilyen kémiai adalékanyagot. A fejlesztők szerint azonban ennek az anyagnak a fizikai tulajdonságai és alkalmazási lehetőségei akár a hagyományos műanyagéval is felérnek.

A jövő lehetősége

A teljes mértékben növényi fehérjéből készült fóliát akár mezőgazdasági melléktermékként is elő lehet állítani, még inkább csökkentve a gyártással járó ökológiai lábnyomot. Az így készült anyag pedig használat után ugyanúgy komposztálódik a természetben, mint bármely másik természetes hulladék, nem hagyva maga után semmilyen szennyeződést.

Fontos előrelépést jelenthet, hogy a kutatók szerint ennek a speciális anyagnak a mechanikai tulajdonságai és alkalmazási lehetőségei megegyeznek a hagyományos műanyagéval. Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy nem használtak a gyártáshoz semmiféle kémiai kötőanyagot, mint sok bio-polimer esetében, a megfelelő tartosság és rugalmasság érdekében.

A közzétett kutatásból az is kiderül, hogy az innovációt a pókháló inspirálta, amelynek a tömegéhez képest az acélnál is nagyobb a teherbírása, de gyenge molekuláris kötéseinek köszönhetően könnyen lebomlik. A Cambridge Egyetem kutatóinak ‒ ecetsav, víz, ultrahang és hő felhasználásával ‒ most elsőként sikerült a pókhálóhoz hasonló struktúrát létrehozniuk növényi proteinből, ami igazi áttörést jelent.

A kutatók remélik, hogy ez a környezetbarát technológia már a közeljövőben kiválthatja az egyszer használatos műanyagok használatát a legtöbb háztartásban fellelhető rugalmas csomagolóanyagok, zacskók és kapszulák terén.

A jelen valósága

Manunature, a 100%-ban környezetbarát műanyag

A saját fejlesztésű Manunature az első olyan csomagolóanyag a piacon, amely nem csak 100%-ban újrahasznosítható, de ha mégis hulladékként végzi, nagyjából 2 év alatt le is bomlik, méghozzá mikroszemcsés szennyeződés nélkül, CO2-re és vízre. Ez azért egyedülálló, mert minden más piacon elérhető termék csupán az egyik erénnyel rendelkezik: vagy visszaforgatható, de nem bomlik le, így hulladékként továbbra is gondot jelent, vagy éppen lebomlik, de nem forgatható vissza, így ugyancsak veszít az értékéből a gyártási láncban.

A Manunature további előnye, hogy biológiai alapanyagokból készül, így a gyártása is megújuló forrásokra alapul. Ennek következtében pedig a szénlábnyom csökkentéséhez is hozzájárul, 1 kg bio-polietilén ugyanis 2 kg-nyi CO2-t spórol meg az atmoszférának.

A Manunature életútja

A Manunature csomagolóanyag előtt alapvetően kétféle életút bontakozhat ki, miután beteljesítette funkcióját. A legkedvezőbb, ha a körkörös műanyag-gazdálkodás elve szerint a használatot követően begyűjtik, majd mechanikai újrahasznosításon esik át, és ismét csomagolóanyag válik belőle, ami így folytathatja útját a rendszerben. Azonban ha hulladékként végzi, természetes környezetben, a szabad levegő, az UV-sugárzás és a nedvesség hatására bomlani kezd, és víz, CO2, valamint biomassza válik belőle.

Fontos, hogy a Manunature termék fizikai tulajdonságai a használat folyamán nem változnak, a lebomlás képessége olyan, mint egy alvó funkció, amely csak akkor lép életbe, ha az anyag természetes közegbe kerül. Ekkor nagyon gyors léptékű változás veszi kezdetét: elveszíti fizikai integritását, egyre kisebb részecskékre bomlik, míg nagyjából 3 hónap múlva már nem is műanyag, hanem olyan 100%-ban biológiailag hasznosuló maradvány, amelynek apró molekuláris mérete és vízben oldódó mivolta lehetővé teszi a természetben előforduló baktériumoknak és gombáknak, hogy abszorbeálják és megemésszék. Mindennek eredményeként 24 hónap múlva pedig nem marad más a csomagolóanyag után, mint a fent említett szerves anyagok, semmilyen további veszélyt nem jelentve a környezetre nézve.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-hood technológiát alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu