Műanyag csomagolások újrahasznosíthatóságának megítélésé

A brüsszeli központú, nemzetközi RecyClass szervezet kidolgozott és a weboldalán mindenki számára elérhetővé tett egy új “Újrahaszosíthatósági Módszertant”, hogy betekintést nyújtson azokba a módszerekbe, amelyekkel megítélik és hitelesítik a műanyag csomagolások újrahaszosíthatóságát. Azáltal, hogy meghatározza és leltárba veszi a csomagolások kompatibilitási feltételeit az újrahasznosítási folyamattal, az új módszertan célja, hogy egyenlő feltételeket biztosítson az értéklánc valamennyi szereplője számára az újrahasznosíthatósági igényeknek megfelelő tervezéshez.

Rec g

A RecyClass két különböző újrahasznosíthatósági értékelési rendszert dolgozott ki, amelyek kölcsönös kapcsolatban állnak egymással, és duális kvalitatív-kvantitatív megközelítést alkalmaznak. Az első, a Tervezés Az Újrahasznosíthatóságért Hitelesítés a csomagolást kvalitatív, vagyis mennyiségi szempontból ítéli meg az egyesület oldalán elérhető, ingyenes RecyClass eszköz segítségével. A felhasználó maga adja meg az eszköz által kért adatokat a hitelesítésnek alávetett csomagolóanyagról, majd az analízis végén a terméket valamelyik osztályba sorolják, amely demonstrálja teljes (A osztály), részleges vagy nem létező (F osztály) újrahasznosíthatóságát. 

A második kiértékelés, az Újrahasznosíthatósági Arány Hitelesítés, egy újrahasznosíthatósági kérelem kvalitatív, vagyis minőségi vizsgálatán és megítélésén alapszik. A rendszer egy, a RecyClass által kifejlesztett speciális képletet alkalmaz, összhangban a legmagasabb európai normákkal. A szervezet elmondása szerint a legmagasabb fokú átláthatóság és elfogulatlanság érdekében ezeket a hitelesítéseket elismert hitelesítő testületek és független szakértők végzik. 

Paolo Glerean, a RecyClass elnöke azt nyilatkozta: “Ezekkel a hitelesítési rendszerekkel az a célunk, hogy megteremtsünk egy átlátható és koherens szemléletrendszert a műanyag csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatban, egy lépéssel közelebb kerülve egy közös egyetértéshez az egész iparágban.”

Gian De Belder, a RecyClass Tanácsadó Testületének elnöke és a Procter & Gamble csomagolástechnikusa hozzáfűzte: “A RecyClass Újrahasznosíthatósági Módszertana minden kétséget kizáróan segíteni fog tudatosságot és önbizalmat építeni az egész értéklánc mentén, a márkatulajdonosoktól egészen a fogyasztókig.”


Költségcsökkentő megoldás felöl érdeklődne, hívja szakértő kollégánkat
a +36 30 682 6051-es mobiltelefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu