A csomagolóanyagok újrahasznosítására vonatkozó minimumszabályok: új megközelítés csak jövő nyáron

Németországban közzétették a csomagolások újrahasznosíthatóságára vonatkozó új, 2023-as minimumkövetelményeket, amelyek a vártnál kisebb vihart kavartak. A vitatott döntéseket jövő évre halasztották, az idei irányelvek az üveg fényáteresztésére és a nitrocellulóz nyomdafestékekben való használatára összpontosítanak.

Minimumkövetelmények:

2019 óta minden év nyarának végén pontosítják a csomagolóanyagok újrahasznosítására vonatkozó minimumkövetelményeket. A cél annak elérése, hogy a használt csomagolásokat a lehető legjobban hasznosítsuk újra. A szeptemberben napvilágot látott új követelmények kezelhetőnek bizonyultak, a mögöttük álló rendszer várt átalakítása elmaradt.

A minimumszabványokat a Központi Csomagolási Nyilvántartási Hivatal (Zentrale Stelle Verpackungsregister, ZSVR) és a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) közös megegyezéssel teszi közzé. Nemcsak a csomagolóipar várja türelmetlenül a szabályokat évről évre; az abban meghatározott irányelvek a kereskedelem és a márkás termékek ipara számára is nagy jelentőséggel bírnak. 

Tavaly például Gunda Rachut, a ZSVR elnökségi tagja és csapata a papírból, illetve kartonból készült csomagolásokat vizsgálta meg közelebbről. Az ítélet a következő volt: A „műanyagbashing” során egyre több rostalapú csomagolást gyártanak, amelyben többek között tésztát, kávét vagy kolbászt árulnak. Bár ezek a fogyasztók számára ökológiai hozzáadott értéket sugallnak, a valóságban gyakran nehezebb újrahasznosítani őket, mint a tiszta műanyag csomagolásokat. Vagyis nem minden jó megoldás, ami elsőre fenntarthatónak tűnik.

Idén elmaradt a nagy izgalom, mert a nyáron a kereskedelem, az ipar és a hulladékkezelő vállalatok érdekeltjei között rendezett szavazás során nem sikerült közös nevezőre jutni. A vitás döntéseket ezért a következő évre halasztották. A vitás pont az ún. „1. melléklet” tervezett átalakítása volt, amely a különböző csomagolások szelektálási és újrahasznosítási infrastruktúrájának meglétét, illetve az újrahasznosítás egyedi igazolására vonatkozó követelményt érinti. 

Sok érdekelt fél ezt túlzott tehernek gondolta a rendszer résztvevőire nézve. Minden valószínűség szerint ez a forgalmazók egyedi tanúsítványainak áradatát eredményezte volna. „Az a cél, hogy jobban összpontosítsunk az újrahasznosítási kapacitásokra, helyes, és a kijelölt utat a továbbiakban is követni fogjuk, de nem a 2023-as minimumszabvánnyal.” – nyilatkozta Rachut. 

Mindenesetre az európai csomagolási rendelet tervezetében a téma kiemelt prioritást élvez. Várhatóan a jövőben a csomagolásnak mindig újrafelhasználhatónak vagy újrahasznosíthatónak kell lennie, még akkor is, ha a várható európai szabályozás konkrét követelményei és határértékei nem kerültek véglegesen meghatározásra. 

A legfontosabb idei újdonságok a következők: a jelenlegi minimumszabványban az üveg fényáteresztő képességére vonatkozó határértéket határoztak meg. Ez határozza meg, hogy az üvegből készült csomagolás újrahasznosítható-e. Ha egy üvegcsomagolás nem fényáteresztő, akkor az üzemekben szennyező anyagként kiválogatják, mert nem újrahasznosítható. Ez a helyzet például a lakkozott üvegek esetében. 

Ezenkívül a minimumkövetelmény most már a nyomdafestékekben lévő nitrocellulózt is az újrahasznosítás akadályának tekinti. A nitrocellulóz alapú nyomdafestékek ezért „nem újrahasznosítható”-nak minősülnek. Korlátozott hőmérséklet-ellenállóságuk miatt rontják a mechanikai újrahasznosítási folyamatot, és csökkentik az újrahasznosított anyagok minőségét. Ez azonban csak egy viszonylag kis piaci szegmenst érint.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek