Kisebb felhasználással a kevesebb hulladék

Kisebb felhasználással a kevesebb hulladékért: így tehet kiadáscsökkentés mellett a környezetért

Az utóbbi évtizedekben egyre súlyosabb problémát okoz az egész világon a nem megfelelően szervezett, sok esetben felelőtlen műanyaghulladék-kezelés, és ezt a helyzetet csak súlyosbította a koronavírus járvány idején megnövekedett csomagolóanyag-felhasználás. A problémáról rengeteg szó esik a nyilvánosságban, ám ahhoz, hogy valóban változzon valami globális szinten, először mindenkinek a saját cégében kell elkezdenie a változtatást. Cikkünkből megtudhatja, milyen konkrét lépésekkel segítheti a Manupackaging Magyarország, hogy környezetbarátabbá tegye cége működését, miközben költségei terén is megtakarítást ér el.

Probléma és megoldása

A műanyaghulladék okozta környezetvédelmi problémák megoldását lényegében három alappilér köré lehet szervezni: a visszagyűjtési és visszaforgatási struktúrák fejlesztése, a csökkentett műanyag-felhasználás, valamint a környezetbarát műanyagok alkalmazása. A Manupackaging Magyarország az utóbbi két területen tud segítséget nyújtani a fenntarthatóság mellett elkötelezett partnereinek, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, méghozzá úgy, hogy mindeközben pénzt is megtakarítanak.

Esettanulmányok

És hogy konkrétan ez miként valósul meg, kiderül az alábbi esettanulmányokból, amelyek olyan partnercégek sikereiről számolnak be, akiknél már elkezdődött a változás: a Manupackaging optimalizáló megoldásainak köszönhetően ezek a cégek ma már jelentősen (átlagosan 50-70%-kal) kevesebb műanyaghulladékot termelnek, hasonló vagy akár a korábbinál jobb rakatstabilitás, nem utolsó sorban pedig gazdaságosabb működés mellett. Velük közösen Magyarországon évente 2.000 tonnányi csomagolóanyag fölösleges felhasználásától és hulladékká válásától kíméljük meg a bolygót!

Palackozó cég:
„Folyadék palackozó partnerünk a csomagolási folyamat optimalizációjával bízott meg minket, amelynek keretében mindössze a gépek szakszerű beállítását végeztük el amellett, hogy az addig használt hagyományos fóliát saját gyártású fóliára cseréltük (mivel gépberuházásra nem állt rendelkezésre keret). Az egy paletta csomagolásához szükséges fóliamennyiséget így is 1,3 kg-ról 350 grammra sikerült csökkentenünk.”

Csomagolóanyag-megtakarítás: 73%. Költségmegtakarítás: 61%.

Konzervgyártó:
„Konzervgyártó partnerünk számára egyedi igényekre szabott stretch-fóliázó gépet fejlesztettünk, amely a saját gyártású fólia használata mellett 736 grammról 220 grammra csökkentette az egy palettához felhasznált fóliamennyiséget. A befektetés így mindössze 2,3 hónap alatt meg is térült.”

Csomagolóanyag-megtakarítás: 70%. Költségmegtakarítás: 66%.

Gyógyszeripar:
„Gyógyszeripari partnerünk telephelyén a nagy kiszerelésben beérkező áru újracsomagolása történik kisebb kiszerelésekre. Megbízásunk célja az volt, hogy úgy javítsuk a lehető legnagyobb mértékben a csomagolási folyamat költséghatékonyságát, hogy a rakatstabilitást mindeközben megőrizzük. A küldetés sikerét bizonyítja, hogy jelenleg évente 2 tonnával kevesebb csomagolóanyag kerül felhasználásra a telephelyen, a két gép beszerzésére fordított összeg pedig mindössze másfél év alatt meg is térült.”

Csomagolóanyag-megtakarítás: 54%. Költségmegtakarítás: 46%.

Mezőgazdaság:
„Német tulajdonú partnercégünk évente 10.000-nél is több prémium minőségi szalmát báláz lótenyésztők számára, ekkora mennyiségnél márpedig a legkisebb részlet is számottevő lehet a csomagolásban. Saját gyártású, prémium minőségű csomagolóanyagunkkal és a fennálló munkakörülményekhez tökéletesen illeszkedő, “low profile”, azaz alacsony profilú félautomata stretch-fóliázó gépünkkel éves szinten két tonnás anyagmegtakarítást értünk el, aminek köszönhetően a beruházás is mindössze egy éven belül megtérült.”

Csomagolóanyag-megtakarítás: 88%. Költségmegtakarítás: 85%.

Termékfejlesztés

A Manupackaging Magyarország ezen felül külön figyelmet szentel a körforgásos gazdaságba illő, valamint a lebomló és a biológiailag lebomló termékek fejlesztésére. Saját fejlesztésű, Manunature stretch-fóliánk pedig a piacon az első olyan csomagolófólia, amely biológiailag lebomló és újrahasznosítható is egyben, vagyis ha nem jut vissza a körforgásba, a természetbe kerülve szerves anyagokra bomlik.

Amennyiben szeretne többet megtudni arról, hogy miként teheti egyszerre környezetbarátabbá és gazdaságosabbá cége csomagolási folyamatait, keresse szakértő kollégánkat Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek