Kevesebb néha több

Csomagológép beruházás esetében nem mindig a legdrágább gép a legmegfelelőbb, ahogy azt a következő példa is bizonyítja. Partnerünk legnagyobb örömére ebben az esetben is elegendőnek bizonyult egy, az általuk kiválasztott gép árának a töredékébe kerülő csomagolórobot, így az 58%-os fóliacsökkentés mellett már magán a beruházáson is jelentős összeget sikerült megspórolniuk. 

Manupackaging_sfera-58.png

Egy hazai növényvédő- és gyomirtó szereket gyártó vállalat keresett meg minket azzal a szándékkal, hogy egy automata csomagológép megvásárlásával végre átálljanak a kézi csomagolásról a gépire, ezzel növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. Konkrét elképzeléssel érkeztek hozzánk: egy igen drága stretch-hood gépet szemeltek ki, amelyről azonban rögtön le is beszéltük őket, hiszen nem csak többe került volna a kelleténél, de még a célnak sem felelt meg tökéletesen. A stretch-hood gépeket ugyanis nagyobb volumenű forgalomra tervezték, mint amekkorával itt kellett számolnunk, sok helyet foglalnak el, és a különböző termékcsoportok szerinti eltérő méretű raklapok is megnehezítették volna a használatát. 

A  csomagolás mindaddig 23 my vastagságú kézi fóliával zajlott, a lefóliázott raklapokat pedig még pántolószalaggal is rögzítették a jobb tartóerő érdekében. A célunk a felhasznált csomagolóanyag-mennyiség és a csomagolási költségek csökkentése volt, hasonló vagy jobb tartóerő mellett, lehetőleg a pántolás elhagyásával, mindezt egy olyan gép segítségével, ami éppen megfelelő ár-érték arányt biztosít az adott feladathoz mérve. 

A javaslatunk az Atlanta Sfera Easy önjáró csomagoló robot volt, amely a stretch-hood gép árának a töredékébe kerül, mi több, a feladatra is sokkal inkább alkalmas. Ez az elektromosan mozgatható csomagoló robot átlagosan 40-50%-kal hatékonyabb a kézi csomagolásnál, könnyen kezelhető és alacsony karbantartási igényű. A robot mellé saját gyártású, szintén 23 my vastagságú, 230%-ban előnyújtható gépi stretch-fóliánkat javasoltuk. 

Természetesen most is, mint minden esetben, a helyszínen végzett csomagolási teszttel támasztottuk alá az elképzeléseinket. Első körben az addig használatos kézi csomagolási módszert alkalmaztuk, amely során 513 gramm fólia került felhasználásra egy raklap becsomagolásához, és az tartóerő átlagos értéke 5,25 kg volt. Az Atlanta Sfera Easy robottal ezzel szemben raklaponként mindössze 216 gramm stretch-fóliára volt szükség, miközben a tartóerő 8,5 kg-ra emelkedett. 

Vagyis elértük a kívánt eredményt, a raklaponkénti csomagolóanyag-szükségletet 58%-kal sikerült csökkentenünk, méghozzá úgy, hogy a rakat stabilitásáért felelős tartóerő nem csökkent, hanem nőtt, így a pántolószalagok használatát is el tudtuk hagyni, további költségeket megspórolva. Mindezt pedig a lehető legköltségkímélőbb beruházással sikerült megvalósítanunk, amelynek így a megtérülési ideje is jóval rövidebb volt, mint az eredeti elképzelés szerinti stretch-hood gép esetében


Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne, hívja szakértő kollégánkat
a +36 30 682 6051-es mobiltelefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek