Ipari csomagolás 4.0

Minden alkalommal, amikor egy kamionról le- vagy vagy felpakolnak árut, szállítói levelek és elismervények cserélnek gazdát, természetesen papír formájában. Most, az ipar 4.0 elvei szerint, mindez a múlté lehet: azáltal, hogy a raklapok maguk válnak az adathordozóvá, megvalósulhat az áru mozgásának teljesen papírmentes, mégis maradéktalanul átlátható és hatékony nyomon követése. 

Manupackaging logisztikahttps://www.simultra-project.eu/warehouse-logistics-management/?lang

A bonyolult logisztikai rendszerek hatékony, átlátható, nem utolsósorban pedig környezetbarátabb működését tűzte ki célul a GS1 Germany non-profit informatikai és kommunikációs vállalkozás azzal a teszt projekttel, amelynek keretében a raklapok mozgását blokklánc technológiával követik nyomon, elhagyva a hagyományos, papíralapú könyvelést. A projekt 14 vállalat részvételével valósul meg, és az adminisztrációs folyamatok teljes digitalizálására fókuszál, hogy az ellátási és szállítmányozási lánc valamennyi folyamata felett átvegye az irányítást. 

És hogy mindez miként valósul meg a gyakorlatban? Az új adminisztrációs rendszerhez blokklánc technológiát alkalmaznak, amelyet eredetileg a kriptovalutákkal való kereskedéshez fejlesztették ki, ám ez a decentralizált adat-technológia egyre nagyobb teret hódít magának a gyártásban és a logisztikában is. (Jelenleg például a Danone is blokklánc technológia segítségével követi nyomon az általa gyártott bébiételek mozgását a nagyobb biztonság érdekében.) 

A teljes mértékben digitális adminisztrációs rendszer mindössze három komponensből áll. 1. A blokklánc adatkezelései technológia összegyűjti és tárolja az összes tranzakcióval kapcsolatos információt. 2. Egy mobil applikáció segítségével a rakományt átadó és átvevő munkatársak gyorsan, egyszerűen és papírmentesen tudják rögzíteni valamennyi raklap mozgását. 3. Egy raklap-portálon keresztül a logisztikai munkatársak követni tudják a vállalathoz tartozó összes raklap helyzetét és mozgását. 

A teszt projekt élesben, valós körülmények között teszi próbára az ipar 4.0 elveinek megfelelő digitális adminisztráció rendszert, így garantáltan hasznos és kézzelfogható adatokkal szolgál, a technológia elterjedésével pedig végleg megfeledkezhetünk a minden egyes áruátvételnél kitöltendő és lepecsételendő papírhalmokról. 


Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne, hívja szakértő kollégánkat
a +36 30 682 6051-es mobiltelefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek