EP-cikk

plastic waste

A javaslatok között szerepel a tengeri hulladék begyűjtése, új definíciók és EU-standardok felállítása a biológiailag lebomló és komposztanyagokra, valamint az oxo-degradációs (oxidatívan lebomló) műanyagok 2020-ra történő teljeskörű betiltását. A nem kötelező érvényű törvényjavaslatot 597 szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament.

Az oxo-degradációs műanyagok nem megfelelően bomlanak le, nem komposztálhatók és hátrányosan befolyásolják a hagyományos műanyag újrahasznosítását.

Az EP-képviselők 2020-ra a kozmetikumoknál és tisztítószereknél használt mikro-műanyagok betiltását is megszavazták.

Az újrahasznosított műanyagok minőségi szabványa

Az EP-képviselők szerint a körkörös gazdaság felé történő átmenet biztosításához a másodlagos nyersanyagok stabil belső piacára van szükség. Ezzl egyidőben felszólították az Európai Bizottságot, hogy olyan minőségi szabványokat javasoljon, amelyek bizalmat építenek, és fellendítik a másodlagos műanyagok piacát, figyelembe véve a különböző felhasználási módokkal kompatibilis újrahaszasznosítási kategóriákat, amelyek biztonságosan is használhatók, például az élelmiszer-tárolókban való újrahasznosításkor.

A tagállamoknak továbbá meg kell fontolniuk az újrahasznosított anyagokat tartalmazó termékek ÁFA-kulcsának csökkentését.

Kiterjesztett gyártói felelősség

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamok számos intézkedésből választhatnak a magas arányú szelektív gyűjtés és újrahasznosítás elérése érdekében: kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), betétdíjas rendszerek, fokozott lakossági tudatosság. Mindenesetre, javasolják, hogy a meglévő, csomagolásra vonatkozó EU-s szintű EPR-t terjesszék ki más típusú műanyagokra is.

 

Hulladékhorgászat

A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy a halászoknak milyen kiemelt szerepük lehet a tengerek megtisztításában, ha a halászati tevékenységük során begyűjtik és parta szállítják a műanyag hulladékot.

Szerintük a Bizottságnak és a tagállamoknak is ösztönözniük kell ezeket a tevékenységeket.

A belga politikus, Mark Demeseaker a következőket mondta: “Nem a műanyag ellen vannak kifogásaim, hanem a kökörös műanyag gazdaság mellett kardoskodom, amelyben fenntarthatóan és felelősségteljesen kezeljük a műanyagot, hogy képesek legyünk megállítani a káros hatásait, és megőrizzük valós értékeit az ellátási láncban. A siker érdekében ezt a stratégiát eszközként kell bevetnünk a körkörös gyártási és fogyasztási modellek megvalósításánál. Testreszabott megoldásokra van szükségünk, mivel nincs egyetlen, mindere ráhúzható megoldás. Együtt kell működnünk az egész értékláncban.”

Háttér:

Az Európai Bizottság szerint az uniós állampolgárok 87%-a aggódik a műanyagok környezeti hatása miatt. A globális műanyaggyártás 2015-ben elérte a 322 millió tonnát, ami az elkövetkezendő 20 évben várhatóan megduplázódik. A műanyag hulladékok csupán 30%-át gyűjtik vissza újrahasznosításra, míg a forgalomba hozott műanyagok 6%-a származik újrahasznosított anyagokból. A tengerparti hulladékok 85%-a, a tengeri hulladékok 80%-a műanyag.

A hulladéktermelés megfékezésére a Manuli Stretch CSR-tevékenységének alapvető része, hogy kizárólag 100%-ig visszaforgatható anyagokat ajánlunk ügyfeleinknek, és folyamatosan növeljük a visszaforgatott anyagokból készült csomagolóanyagok arányát a gyártásban.

Forrás: europarl.europa.eu

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek