Akár 80%-kal csökkenthető az óceánokba kerülő műanyagok éves mennyisége?

Több hónap telt el a történelmi jelentőségű COP26 klímatárgyalás óta, amelyen a felek aláírták az új klímaegyezményt, és megállapodtak abban, hogy életben tartják az 1,5 Celsius-fokos célt. De a munka nagy része az éghajlatváltozás megállításának érdekében nem a COP-hez hasonló konferenciákon zajlik, hanem a termelőüzemekben, a lakosság és a kereskedelem körében, a kormányok, a vállalatok, a pénzügyi intézmények és a civil kezdeményezések döntéshozatali helyiségeiben. Az ilyen konferenciákon hozott döntéseket folyamatosan szakpolitikával, finanszírozással és vállalati döntésekkel kell alátámasztani.

Nem csak a megújuló energiára kell fókuszálni

Bár a megújuló energiára és az energiahatékonyságra való áttérés kulcsfontosságú az éghajlatváltozás szempontjából, ez csak a történet egyik része – a globális üvegházhatású gázkibocsátás 45%-a a termékek és az élelmiszerek előállításából és felhasználásából származik.

Emiatt olyan gazdasági szemléletre van szükség, amely figyelembe veszi a hulladék kezelését és a környezeti szennyezést, a termékek és az anyagok körforgását, valamint a természet regenerálását is. A körforgásos gazdaság pontosan ilyen.

A körforgásos gazdaság a jövő?

Mind a köz-, mind a magánszektorban egyre inkább felismerik a körforgásos gazdaságra való áttérés szükségességét. Az országok ma már a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásaikban (NDC) is hivatkoznak a körforgásos gazdaságra, bár ezt általában csak a hulladékgazdálkodással összefüggésben teszik. A jövőre nézve mindenképpen indokolt lenne, ha a körforgásos gazdaságot további szakpolitikai területeken is beépítenék a gondolkodásba.

A csomagolóiparnak fontos szerepe van abban, hogy a világ elérhesse a klímakonferencián kitűzött 1,5 Celsius-fokos célt. A körforgásos gazdasági modell nemcsak a műanyagszennyezés megállításához elengedhetetlen: jelentős gazdasági, társadalmi és éghajlati előnyöket is kínál.

Műanyag csomagolás a körforgásos gazdaságban

Ha a műanyag csomagolást nézzük, a körforgásos gazdaság, összehasonlítva a hagyományos gazdasággal, akár 80%-kal csökkentheti az óceánokba kerülő műanyagok éves mennyiségét, évi 200 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet, 25%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2040-ig nettó 700 000 új munkahelyet teremthet.

(Forrás)

Manupackaging elkötelezett…

A Manupackaging Magyarországnál mi magunk is a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatói vagyunk: saját gyártású, újrahasznosított alapanyagból készülő és újrahasznosítható csomagolóanyagainkkal, valamint saját fejlesztésű, biológiailag lebomló fóliáinkkal is arra törekszünk, hogy ennek megvalósulása mielőbb megtörténhessen.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek