Igaz az, hogy ha vásárolsz egy „kézzel készített Bali-szigeteki” óceáni hulladékból készült karkötőt, akkor megmentesz egy teknősbébit?

 A csendes-óceáni szemétsziget nagy hullámokat vet – szó szerint! Hiszen háromszor akkora, mint Franciaország. Az óceáni műanyag beszerzése mostanában egyre fenntarthatóbb és vonzóbb választássá válik, de vajon tényleg változik-e a helyzet?

Attól függ.

Előfordulhat, hogy olyan termékhez jutsz, amelyet olyan műanyagból készítettek, amely a tengerparton vagy a folyópartokon összegyűjtött, a tenger felé tartó hulladékból származik. Ez ugyan megakadályozza a szemétsziget növekedését, de nem tisztítja meg. 

A vállalkozások négy problémával nézhetnek szembe ebben a kérdésben:

  1. Greenwashing – az óceáni műanyagból készült termékek esetleg csak kis százalékban tartalmaznak ténylegesen óceáni műanyagot.

  2. Átláthatatlan ellátási lánc.

  3. Az óceáni műanyag lebomlása miatt nem biztonságos termékek.

  4. Hatékonyság hiánya – az óceántisztítási projektekkel együtt a nagy csendes-óceáni szemétszigetnek mindössze 1,5%-át sikerült eltávolítani a vízből.

Milyen jobb alternatívák vannak csomagolási és szállítási területen?

  • Befektetés a zárt körfolyamatú újrahasznosításba.

  • Több jó minőségű újrahasznosítható anyag használata.

  • Újrahasználható tárolóedények és betétdíjas programok bevezetése.

A kiváló minőségű és nagy teljesítményű Manunature® RR polietilén stretch-fólia 💯%-ban újrahasznosítható. Legalább 30%-ban PCR-alapanyagot (Post Commercial Recycled, azaz egyszer már csomagolásra használt) tartalmaz újrahasznosítva. Ez a megoldás valóban a körforgásos gazdaságot szolgálja.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek