Esettanulmány

A stabil, kiszámítható és költségcsökkentő csomagolás titka

Cél: Költség- és volumencsökkentés
Iparág: Habdoboz gyártás

Csomagolóanyag

Előtte

500 gramm/raklap

Utána

200 gramm/raklap

Példa #1:

Egyik partnerünk, egy nagykereskedelmi raktár a kézi fóliázás pazarlását kívánta megszüntetni. A mérési eredmények azt mutatták, hogy a kézi fóliázás során 358 g fóliát használtak raklaponként, ez mobilrobottal 140 g-ra volt csökkenthető. A megtakarítás raklaponként 62%, ez havi szinten 500 kg, éves szinten 6000 kg fóliát jelent!
A másik érv, amiért a cég a robot mellett döntött , az az, hogy a gép, ellentétben a kézi csomagolással, mindig egységesen, stabilan, ugyanolyan feszítőerővel és egységes mennyiségű fóliával dolgozik, míg a kézi eljárásnál a fólia mennyisége és a csomagolási minőség nem lehet állandóan egységes.
A gépeinket előnyújtós fóliakocsival szereltük fel, melynek előnye, hogy a fóliát a csomagolásnál megnyújtja a gép, így kevesebb fólia kerül egy raklapra. Ez a stabilitást egyáltalán nem befolyásolja, viszont kevesebb lesz az egy raklapra jutó fajlagos költség a csomagolásnál.

Példa #2:

Másik partnerünk, egy logisztikai szolgáltató problémája az volt, hogy a régi gépükön nem lehetett lenyújtani a fóliát, így az egy raklapra jutó fajlagos csomagolási költség nagyon magas volt. Ezt egy új előnyújtós fóliakocsival rendelkező gép vásárlásával oldották meg, így költségeik jelentősen csökkentek.
A cég havi 820 kg-mal kevesebb fóliát használ, mint azelőtt. A 74%-os csökkenést kizárólag azáltal érték el, hogy a régi, forgótányéros gépüket leváltották egy új, előnyújtós gépre.

Példa #3:

Egy mezőgazdasági gyártó cég 63%-os megtakarítást ért el új gép beruházással: havi 1194 kg-mal kevesebb fóliát használnak. A régi, standard gépet egy előnyújtós fóliakocsival rendelkező mobil csomagolórobot váltotta fel.
Fontos szempont volt az is, hogy a telephelyen belül mozgatható legyen a robot, és könnyen, gyorsan lehessen csomagolni, a telephelyük bármelyik pontján. Ezzel gyorsabban lecsomagolják az adott raklapot, és egyből szállításra kész állapotban tudják átadniA problémát az olcsó, 17 mikronos fólia okozta, amelyet nem szakszerűen használtak, mert nem volt befűzve az előnyújtó egységbe. Mivel a gép 180%-os előnyújtással dolgozik, ez a típusú fólia szakadt, ezért inkább nem használtak előnyújtást.
A tesztünk előtt raklaponként 500 gramm fóliára volt szükségük a csomagoláshoz, a napi 30 raklappal számolva ez 15 kg fóliát jelentett, vagyis havi 450 kg csomagolóanyagot használtak fel.

Amennyiben partnerünkhöz hasonlóan az Ön vállalkozásának fellendülését is segítheti a csomagolási folyamatok optimalizálása, kérjük, keressen engem a +36 30 682 60 50-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu e-mail címre!
Arató Gábor

További esettanulmányok