Képes lehet-e valaha helyettesíteni a papír a műanyagot?

Képes lehet-e valaha helyettesíteni a papír a műanyagot? ‒ Körkép fejlesztésekről, érvekről és ellenérvekről
A papírcsomagolással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb probléma a termékek megfelelő védelmének hiánya: olyannyira, hogy az elmúlt években csomagolóipari fejlesztések sora célozta meg a papírnak ezt a gyenge pontját. De mégis meddig sikerült eljutni ebben a folyamatban, és mely másik tényezők befolyásolják, hogy a papír milyen mértékben pótolhatja a műanyagot a termékcsomagolások terén?

Megfelelő termékvédelem

A legnagyobb kihívás a papírcsomagolás gyártók előtt, amikor fel szeretnék venni a versenyt a műanyag csomagolással, a megfelelő termékvédelem: számos olyan mechanikai vagy higiéniai védelmet igénylő termék létezik, amely esetében a teljes mértékben papírból készült csomagolás szóba se jöhet. A porózus és a nedvességet is magába szívó papír tehát elsősorban ott tud megfelelő választás lenni, ahol csak csekély mértékű védelem is elég a termék számára.
Ezzel szemben a műanyag az oxigént és a nedvességet is képes 100%-ban kizárni, roppant tartós és fizikai védelmet is nyújt, így aztán ahhoz, hogy áthidalják a papír hiányosságait a műanyaggal szemben a védelem terén, általában polimerekkel kombinálják vagy valamilyen típusú műanyag-bevonattal látják el. Ennek következtében azonban az adott csomagolás újrahasznosítása máris bonyolultabbá vagy egyenesen lehetetlenné válik.

Előállítási folyamat és újrahasznosítás

A papírral kapcsolatos másik gyakran emlegetett kérdés az előállítási folyamat ökológiai lábnyoma. Nem csak több milliárd tonnányi vízhez van szükség hozzá évente, de óriási energiafogyasztással is jár: becslések szerint az egész világ teljes széndioxid-kibocsátásának 2%-át teszi ki a papír előállítása. Vitathatatlan velejárója az erdők pusztítása, ami még tovább rontja a széndioxid-helyzetet a bolygón, így aztán az sem lehet elegendő kompenzáció, hogy a fákból készült papír újrahasznosítható vagy éppen biológiailag lebomlik a természetbe kerülve. Ezen felül ugyanahhoz a csomagolási feladathoz általában sokkal több papír szükséges, mint amennyi műanyag, hiszen az utóbbi jóval erősebb és tartósabb.
Mindezzel szemben a műanyag olcsó, és az előállítása jóval kisebb energiafelhasználással, ebből fakadóan peig CO2-kibocsátással jár, mint a papíré. Ezt csak tetézi, hogy a polietilén szintén a végtelenségig újrahasznosítható, vagyis a drága és természeti erőforrások tekintetében is roppant költséges papírcsomagolások fejlesztése helyett érdemes lenne a visszagyűjtési folyamatok javításának szentelni minél több figyelmet. Így a műanyag csomagolások használat után ismét értékes nyersanyagként hasznosulhatnának újra, és hulladék-probléma nélkül élvezhetnénk ki évszázadokon át az előnyeiket.

A fenntartható megoldás keresése

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a műanyagipar is fejlődik a fenntarthatóság útján, és számos további technikai innováció, illetve infrastrukturális fejlesztés szolgálja a visszaforgatáson alapuló, körkörös műanyaggazdálkodás megvalósítását. Indokoltnak látszik tehát, hogy csomagolóipar jövőjét nem egy általános megoldásban kell keresni, hanem a különböző feladatokra specializált egyedi és fenntartható megoldások kifejlesztésében.

Manupackaging elkötelezett…

Mi, a Manupackaging Magyarországnál szinte kizárólag visszaforgatható műanyagokkal foglalkozunk, és kiemelt hangsúlyt fektetünk az újrahasznosított alapanyagokból készült termékekre is. Ezen felül kínálatunkban megtalálható a lebomló csomagolóanyagokon túl a piacon az első olyan stretch-fólia, amely biológiailag lebomló és újrahasznosítható is egyben, a saját fejlesztésű Manunature.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Arató Gábort a +36 30 682 60 50-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu