Melyik fóliakocsi a legjobb választás?

Miért olyan fontos a fóliakocsi kiválasztása?

Van azonban egy másik tényező is, amelyről szintén nem szabad megfeledkezni: ez pedig nem más, mint a fóliázógépekkel elérhető költségcsökkentés, vagyis a felhasznált fólia mennyiségének csökkentése.

Azzal ugyanis, hogy gépesítünk, nemcsak munkaidőt, energiát tudunk megtakarítani, hanem pénzt is tudunk spórolni, köszönhetően a pontos és kiszámítható fólia felhasználásnak. A megfelelő fóliakocsi kiválasztásával pedig termékeink nemcsak a lehető legjobb minőségben lesznek becsomagolva, hanem mindezt a lehető legköltséghatékonyabban érhetjük el.

És most nézzük, milyen lehetőségeink vannak, amikor a fóliakocsik közül kell választanunk.

white foliakocsi

Fóliakocsi típusok

Összességében négy típusból tudunk választani: FM, FE, PRS és PS. De mit is jelentenek ezek pontosan?

FM típusú fóliakocsi

Belépő modell, mechanikus fékkel (kézi fékező a fóliakocsin). Itt mindössze csak a fólia „feszességét” tudjuk állítani, vagyis azt a paramétert, ami a raklap stabilitására van hatással. Ebben az esetben a stretch-fólia az eredeti vastagságban kerül fel a rakatra. Hátránya, hogy mivel egy kézzel állítható karral tudjuk a feszességet állítani, az könnyen elállítható, illetve ebből adódóan a kiszámíthatóság sem biztosított.

FE típusú fóliakocsi

Szintén belépő modell, de az FM típustól eltérően, itt már egy elektromágneses fék biztosítja a fólia feszességét. Ennek köszönhetően – bár a fólia még mindig az eredeti vastagságban kerül fel a rakatra – a csomagolás minőségének kiszámíthatósága már stabilabb, hiszen itt egy pontos értékre tudjuk beállítani a feszítést.

PRS típusú fóliakocsi

A legmegbízhatóbb modell. A fix fogaskerekes megoldásnak köszönhetően a megtakarítás garantált. A korábbiakkal ellentétben a feszítés mértéke az érintőképernyőről állítható, az előnyújtás mértékét pedig a kiválasztott fogaskerék határozza meg. A fóliázó kocsihoz 3 fogaskerék jár, melyeknek köszönhetően akár 200%-os fix előnyújtással is tudunk dolgozni, de lehetőség van opcióként a 270%-os előnyújtás elérésére is. Ez azt jelenti, hogy egy méter fóliából 3,7m-t tudunk kihozni.

Óriási előnye, hogy a fogaskerekes megoldásnak köszönhetően, az előnyújtás mértéke minden esetben állandó lesz, vagyis független az egyes műszakoktól, a kezelő szakértelmétől, az időjárástól, vagyis minden külső tényezőtől. A PRS kocsinak köszönhetően akár 60%-os megtakarítás is elérhető a csomagolási költségeket tekintve. További előnye még, hogy kialakításának köszönhetően rendkívül gyorsan (kb. <30mp) tudunk fóliát cserélni, ha új tekercsre van szükség.

PS típusú fóliakocsi

A megtakarítás, a kiszámíthatóság a gyors fólia befűzés ebben esetben is biztosított, akárcsak a PRS típusú fóliakocsinál. Az egyetlen különbség a PRS fóliakocsihoz képest, hogy az előnyújtás mértéke itt fokozatmentesen állítható az érintőképernyőről. A kényelem ára viszont, hogy a költségeinkre leginkább ható előnyújtás könnyedén, pár gombnyomással elállítható, így az előre eltervezett megtakarítási célunk veszélybe kerülhet!

 

Mindezek alapján jól látszik, miért is olyan fontos a megfelelő fóliakocsi kiválasztása. Helyes döntés esetén, a teljes gép vételárát akár már három hónapon belül is visszanyerhetjük! Ugyanakkor, soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy az optimális csomagolást csak akkor érhetjük el, ha nemcsak megfelelő gépet választottunk megfelelő fóliakocsival, hanem a megfelelő fóliát is használjuk.

A csomagolástechnológus abban nyújt gyors segítséget, hogy mindhárom szempont maradéktalanul teljesülhessen. 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek