Kézi csomagolásról gépire, 50%-kal gazdaságosabban

A csomagolási folyamatok automatizálása nagy beruházásnak tűnhet, ám ahogy azt a következő példa is bizonyítja, akkora megtakarítást jelenthet a csomagolási költségek terén, hogy jóval hamarabb megtérül, mint gondolnánk. A várható eredményeket ez esetben is csomagolási teszttel támasztottuk alá, így megbízóink konkrét és garantált számok birtokában hozhatta meg a döntését. A 6 hónapos megtérülés után a csaknem 50%-os megtakarítást már tiszta haszonként számolható el, miközben a kelektező hulladék mennyisége is a felére csökkent. 

Manupackaging sfera

Azért érkeztünk Kelet-Magyarország meghatározó élelmiszer, édesség és vegyiáru nagykereskedésének 2500m2-es telephelyére, hogy felmérjük a csomagolási folyamatok hatékonyságát és gazdaságosabbá tételének lehetőségeit. A dolgozók mindaddig kézi fóliával csomagolták körbe a komissiózott raklapokat, szezontól függően 80-100 darabot naponta, amiről rögtön tudtuk, hogy munka és csomagolóanyag tekintetében is sokkal többet igényel a kelleténél. 

A kézi csomagolás további hátránya, hogy a dolgozók a 10. raklapot már nem tudják olyan erővel lecsomagolni, mint az elsőt, ezáltal romlik a rakatok tartóereje. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mivel munka közben nem mérik, mennyi fóliát használnak fel, minden bizonnyal nagy mennyiségű csomagolóanyag kerül pazarlásra, miközben a rakatstabilitás, illetve a termékek védelme semmivel sem javul. 

Csomagolási teszt a garantált megtérülésért
A megoldást egyértelműen a csomagolási folyamat gépesítésében láttuk, de mivel ez egy több millió forintos beruházást jelent, mindenekelőtt egy helyszínen végzett csomagolási tesztet javasoltunk a megbízónknak, hogy konkrét számokkal tudjuk alátámasztani a megtérülés idejét. Az adott igények ismeretében a Sfera Easy csomagolórobotot találtuk a célnak legmegfelelőbbnek, amely tökéletes nagyméretű, instabil komissiózott raklapok csomagolására, elektromosan mozgatható, így könnyű és rugalmas felhasználást biztosít, és átlagosan 40-50%-kal hatékonyabb a kézi csomagolásnál (ahogy az később be is igazolódott). A robotgép mellé saját gyártású, magas minőségű gépi fóliánkat javasoltuk. 

Első körben megkértünk egy dolgozót, hogy készítsen össze egy standard komissiózott raklapot, és csomagolja be pontosan úgy, ahogy szokta. Az eredmény 11 csomagolási körrel 272 gramm fólia volt, meglehetősen gyenge tartóerő mellett. Ez után a robotgép 14 csomagolási körrel 142 gramm fóliát használt fel egy raklap csomagolására, méghozzá kiváló feszesség és tartóerő mellett. Vagyis 48%-os anyagcsökkentést értünk el, miközben a termékeknek és a rakatnak is nagyobb védelmet biztosítottunk. Ennek és az ehhez hasonló fóliafelhasználás-csökkentő beruházásoknak kiemelt érdeme, hogy a megbízó nem csupán költséget spórol meg vele, hanem a környezetet is sokkal kevesebb ‒ jelen esetben csaknem fele annyi ‒ hulladékkal terheli. 

A több néha kevesebb
A csomagolási költségek terén a saját gyártású, prémium minőségű fólia fajlagos ára ugyan magasabb, mint a korábban használt fóliáé, a végeredmény a kisebb felhasználásnak hála mégis alacsonyabb: 47%-kal lett olcsóbb egy raklap lecsomagolása, nagyobb biztonság és fele annyi hulladék mellett. 

Ez pedig az évi 26.000 lecsomagolt raklapra kiszámolva annyit tesz, hogy a beruházás megtérülésének ideje mindössze 6 hónap, ezt követően pedig tiszta hasznot jelent. A megbízónk nagy örömünkre azóta is maradéktalanul elégedett a megoldással, és továbbra is tőlünk vásárolja a fóliát. 


Amennyiben hasonló költségcsökkentő megoldás felöl érdeklődne, hívja szakértő kollégánkat
a +36 30 682 6051-es mobiltelefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek