Nyugat-Európában használják a legtöbb műanyagot, derül ki az EEA jelentéséből

Mára köztudott, hogy a pandémia idején megsokszorozódott a műanyagfelhasználás, hiszen éppen a járvány elleni védelemben játszik nagy szerepet a műanyag: a maszkokon felül az éttermi házhozszállításra és az online vásárlásra való tömeges átállás is nagyban hozzájárul a műanyagszemét mennyiségének megnövekedéséhez. Egy nemrég készült kutatásból azonban az is kiderült, hogy a nyugat-európaiak fejenként háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. 


Bár az európai emberek klíma- és környezettudatossága az elmúlt években jelentősen és addig soha nem látott tempóban növekedett, a járvány okozta új helyzet most mégis nagy visszaesést jelent ezen a téren. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nemrég bemutatott jelentése szerint az elmúlt időszakban megnövekedett műanyagfelhaszálás veszélyeztetheti az Európai Unió által a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítések sikerét. 

Kihívások:

 „A műanyag okozta kihívások nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy termelői és fogyasztói rendszereink nem fenntarthatók” – mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója. A legjobb módszer a szakértők szerint egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani.

Megoldás:

A Manupackaging Magyarország továbbá a csomagolóanyag-csökkentésben látja a megoldást, ami különösen egy olyan időszakban bír nagy jelentőséggel, amikor a megszokott működéshez képest egyes iparágakban a duplájára növekedett a felhasználás. Ezen felül az általunk forgalmazott stretch-fóliák és zsugorfóliák 100%-ban és végtelenszer újrahasznosíthatóak, hogy ezzel is hozzájáruljunk a körforgásos műanyaggazdaság megvalósításához. 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek