Esettanulmány

Csomagolóanyag-csökkentés kifogástalan rakatstabilitás mellett

Cél: Optimalizálás
Iparág: Szalmabálázó telephely

Csomagolóanyag

Előtte

1038 gr
23 my

Utána

12 my
123 gr
Megtakarítás

Csomagolóanyag

88%

Költség

85%

Több mint 80%-os csomagolóanyag-csökkentés kifogástalan rakatstabilitás mellett, egy éven belüli megtérüléssel: a low-profile gépkialakítás sikeres bemutatkozása

Új, német tulajdonú partnercégünk évente 10.000-nél is több prémium minőségi szalmát báláz lótenyésztők számára, ekkora mennyiségnél márpedig a legkisebb részlet is számottevő lehet a csomagolásban. Saját gyártású, prémium minőségű csomagolóanyagunkkal és a fennálló munkakörülményekhez tökéletesen illeszkedő, “low profile”, azaz alacsony profilú félautomata stretch-fóliázó gépünkkel azonban nem kevesebb, mint 85%-kal sikerült gazdaságosabbá tenni a folyamatot. Külön örömünkre szolgál, hogy az általunk tervezett és kialakított rendszerrel nem csak a megrendelő csomagolási költségeit csökkentettük rendkívüli mértékben, de a keletkező hulladék mennyiségét is.

 

Bács-Kiskun megyében található szalmabálázó partnerünk telephelye, ahol mindeddig 2 darab nyitott forgótányéros, félautomata géppel csomagolták a szalmabálákat. Mivel a gépeken nem található előnyújtó egység, az alkalmazott 23 my vastagságú stretch-fóliát manuális fékezéssel feszítették rá a bálákra, ezzel javítva valamelyest a tartóerőn.

Mivel a bálázott szalma gömbölyded téglatest formájú, amely a préselést követően kirúgja magát, kétoldalon bálázózsineggel is rögzítették őket, végül a rakat sarkaira ugyancsak manuálisan rögzített papírélvédőkkel akadályozták meg, hogy a bálák egymáson billegjenek. A célunk az volt, hogy a csomagolási költségek és a felhasznált mennyiség csökkentésével egyszerre a környezeti terhelést is nagymértékben csökkentsük, mindezt úgy, hogy a helyi igényekhez alkalmazkodó új rendszer kiépítése is a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben történhessen.

Első lépés:
Fóliacsere
Mindenekelőtt elvégeztünk egy csomagolási tesztet a meglévő rendszerrel és csomagolóanyaggal, amelynek során a vártnál is magasabb számokkal szembesültünk: egy 2,4 méter magas rakat csomagolásához ugyanis a 23 my vastagságú fóliából 12 csomagolási körrel nem kevesebb, mint 1038 gramm került felhasználásra. Rögtön tudtuk, hogy ugyanezt a csomagolási feladatot akár a meglévő gépek mellett is képesek vagyunk megoldani egy vékonyabb, saját gyártású fóliával, hasonló tartóerő mellett. Ezért a következő teszt során mindössze a csomagolóanyagot cseréltük ki egy 12 my vastagságú ATHS stretch-fóliára, amelyből 551 gramm is elegendő volt a célra (ugyancsak 12 csomagolási körrel), ezzel máris 53%-os anyagmegtakarítást érve el. 


Második lépés:
Bemutatkozik a low profile csomagológép
Mivel a telephelyen nincs elegendő hely a raklapok targoncával történő mozgatására, és azokat kézi emelőbékával helyezik rá a csomagológépre, mindenképpen egy “low profile” kialakítású gépet javasoltunk. Ez az opció a Synthesi, Synthex, Mytho Easy és Mytho modellekhez rendelhető. Az alacsony profil kialakítást abban az esetben célszerű választani, amikor szűk hely áll rendelkezésre a csomagolási területen, kézi erővel mozgatják a terméket, és a tonnás raklapokat nehéz feltolni a stretch-fóliázó gép magas rámpáján. A különleges, alacsony kialakításnak hála így nem kell aljzatot bontani, hogy a gépet beépítőkerettel a talajba besüllyesszék, és a forgótányér ezáltal alacsonyabban helyezkedjen el.

Az általunk ajánlott és telepített low profile gépen a forgótányér magassága az aljzathoz képest mindössze 25 mm, a rakodórámpa hossza 260 mm, míg a raklap betöltése 3 irányból történhet, ezáltal roppantul megkönnyíti a dolgozók munkáját. A masszív, tartós, 100%-ban minőségi acélszerkezet terhelhetősége 1200 kg, minimális karbantartást igényel, ráadásul csendes üzemű, így minden téren garantálja a megrendelő elégedettségét.

Manupackaging low profile megoldas 2

Elengedhetetlennek tartottuk ezen felül az előnyújtó funkciót, hiszen az ATHS fólia 250%-ban előnyújtható, amely tulajdonságát a régi gépeken nem tudtuk kiaknázni, hiszen azok nem rendelkeztek ezzel a funkcióval. Pedig az előnyújtás nem csak az anyagcsökkentés miatt előnyös, hanem a rakatstabilitás szempontjából is: előnyújtás során ugyanis nem a fólia szélessége változik, mint feszítéskor, hanem a vastagsága, ezáltal lágyabbá válik, és jobban, precízebben tud rásimulni a rakatra.

A gép előnyeihez tartozik továbbá, hogy többféle, előre beprogramozott üzemmódot is eltárolhatunk benne, amelyekben külön rögzíthető az alsó és felső körök feszessége, a még nagyobb és garantált stabilitás érdekében.

És íme a végeredmény:
A következő teszt során már az új géppel és saját stretch-fóliával csomagoltunk, a számok pedig egyértelműen magukért beszéltek: a 200%-ban előnyújtott 12 my vastagságú fóliából, szintén 12 csomagolási körrel, mindössze 123 gramm került felhasználásra egy rakat lecsomagolásához, miközben az átlagos tartóerő 5,5 kg-ról 5,85 kg-ra emelkedett. Vagyis az addig raklaponként felhasznált fóliamennyiséget 1038 grammról 123 grammra redukáltuk, ami nem kevesebb, mint 88%-os anyagmegtakarítást jelent! Ez pedig éves szinten annyit tesz, hogy 10.795,20 kg fólia helyett mindössze 1279,20 kg-ot kell felhasználniuk a telephelyen.

És bár a saját gyártású, előnyújtható ATHS fólia fajlagos ára 22,5%-kal magasabb, mint a korábban használt csomagolóanyagé, ekkora különbség mellett az anyagszükségletet tekintve, így is jóval gazdaságosabb:  a költségek terén 85%-os megtakarítást jelent. Ezáltal a beruházás megtérülésének ideje is mindössze 1 évre csökkent.

A gép beüzemelése óta eltelt 2 hónapban számos pozitív visszajelzés érkezett már németországi, svájci és franciaországi versenylótenyésztőktől, akik maradéktalanul elégedettek a rakatok védelmével és stabilitásával. Ezen felül fontosnak tartjuk kiemelni a beruházás közvetett pozitív hatásait is a környezetünkre, hiszen egy ily mértékben kisebb hulladékmennyiség kezelése, szelektív gyűjtése és visszaforgatása is jóval egyszerűbb a végfelhasználók számára, és ez valamennyiünk közös érdeke.

További esettanulmányok