Esettanulmány

60%-os anyag- és költségmegtakarítás automatizálással: ismerje meg partnerünk sikertörténetét

Cél: Optimalizálás
Iparág: Konzervipar

Csomagolóanyag

Előtte

443 g fólia

Utána

164 g fólia
Megtakarítás

Csomagolóanyag

60%

Költség

60%

Megbízás:

Konzervipari partnerünk betárolandó félkész termékei csomagolásának automatizálására keresett megoldást: a telephelyen csemegekukorica, cukorborsó, csicseriborsó és bab fémdobozos konzerválását végzik három műszakban. Mindeddig három darab régi félautomata forgótányéros stretch-fóliázó géppel csomagolták le az EUR rakodólapokon lévő, raktári betárolásra készült termékeket, amelyeket aztán a készáru raktárukban három-négy sor magasan helyeznek egymásra. A telephelyen évente kb. 80.000 darab raklap kerül lecsomagolásra. 

Probléma:

A csökkenő alkalmazotti fizikai munkaerő, valamint a szezonális munkaerő hiánya miatt a cég pályázati forrás igénybevételével a csomagolási folyamat gépesítését tűzte ki célul, és ehhez kérte a mi segítségünket. A pályázati beruházás összeghatárát figyelembe véve úgy kellett ajánlatot kalkulálnunk, hogy az tartalmazza az alapgép, az opciók, a szállítás, az üzembe helyezés és az oktatás költségét is. A  paraméterek pontosítása sok egyeztetés igényelt, amelyet végül sikeresen, a megrendelés véglegesítésével zártunk.

Megoldás:

A körülmények ellenére határidőre elkészült a Revolution HS PRS teljesen automata stretch-fóliázó gép, a gépbe integrált leszorító egységgel, valamint az áthaladó fedőfóliázós raklapcsomagoló sorral. A rendszer üzembehelyezése megtörtént, és a raklapcsomagoló sor, amely termeli a megtakarítást, azóta is rendeltetésszerűen működik. Ez a projekt az érdeklődéstől a beüzemelésig 9 hónapot vett igénybe.

Eredmény:

És íme a konkrét eredmények, amelyek már az első csomagolási teszt során egyértelműek voltak a megrendelő számára is: míg az addigi módszerrel egy darab raklap lecsomagolásához 443 gramm fóliára volt szükség, addig a mi megoldásunkkal ez a mennyiség mindössze 164 grammra csökkent. Ez több mint 60%-os anyagcsökkentést jelent, ami a költségek terén is közel 60%-os megtakarítást eredményez. 

A beruházás megtérülési ideje így garantáltan 2,5 év, további járulékos előnyként pedig elértük, hogy a félautomata gépeken dolgozó 3 fő munkaerő felszabadult, és így átcsoportosíthatóak más termelési folyamatba.

Revolution stretch-fóliázó gépről további műszaki információkat, itt találja >>>

„A csomagolás hasznossága nem kérdés, hiszen ez biztosítja azt, hogy a termékek, áruk, élelmiszerek nagyobb távolságban is szállíthatók és hosszabb ideig eltarthatók legyenek. Fontosnak tartjuk azonban, hogy ezt a feladatot a lehető legkevesebb csomagolóanyag felhasználásával oldjuk meg és védjük környezetünket a felesleges csomagolóanyag terheléstől – ezt fogalmaztuk meg küldetésünkben is.

Saját számításaink szerint a Manupackaging Magyarország Kft. csak 2020-ban is több mint 2000 tonnával csökkentette magyarországi partnereinek stretch-fólia felhasználását – ennyivel csökkentettük környezetünk felesleges csomagolóanyag terhelését.” – Arató Gábor, a Manupackaging Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

További esettanulmányok