Újabb előrelépés a körforgásos műanyag-gazdálkodás felé

Újabb előrelépés a körforgásos műanyag-gazdálkodás felé: kifejlesztették a műanyagokat lebontó enzimet

Az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) tudósai kifejlesztettek egy új technológiát a műanyagok lebontására, amely megkönnyíti és környezetbarátabbá teszi az újrahasznosítási folyamatot. A forradalmi módszer lényege, hogy az általánosan elterjedt darabolás és beolvasztás helyett enzimeket használnak az anyagok kémiai lebontásához.

“Samsara”

A technológia a szanszkrit nyelvben az élet örök körforgására utaló “Samsara” fantázianevet kapta, ezzel is utalva a műanyagokban rejlő végtelen újjászületési képességre. Az enzimek ugyanis a használt műanyagokat maradéktalanul lebontják alapelemeikre, hogy ismét hasznosulni tudjanak, új formában.

A folyamat így nem csak teljesen mentes a széndioxid-kibocsátástól, de fosszilis üzemanyag használatát sem igényli új műanyagok előállításához. Ahogy a Samsara projekt vezetője, Paul Riley fogalmazott: “Ez azt jelenti, hogy soha többé nem kell fosszilis üzemanyagot használnunk műanyag gyártásához, sőt, az óceánokból és máshonnan összegyűjtött hulladékoknak is új életet biztosíthatunk!”

A Samsara enzimeket jelenleg az ANU saját laborjában alkalmazzák, ám az első, erre a technológiára épülő újrahasznosítási telep megnyitására is számíthatunk már az elkövetkező két évben.

Manupackaging elkötelezett…

Manupackaging Magyarország határozottan üdvözli ezt az új technológiát, hiszen mi magunk is a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatói vagyunk: saját gyártású, újrahasznosított alapanyagból készülő és újrahasznosítható csomagolóanyagainkkal, valamint saját fejlesztésű, biológiailag lebomló fóliáinkkal is arra törekszünk, hogy ennek megvalósulása mielőbb megtörténhessen.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-hood technológiát alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu