Műanyag csomagolás jó, vagy rossz?

A műanyag csomagolóanyagok nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a közvéleményben manapság, de vajon kiérdemelték ezt a negatív megítélést? Léteznek-e környezetbarát alternatívák, amelyek kiválthatják a műanyagot a csomagolás terén? És miként használhatnánk ki a műanyag nyújtotta valamennyi előnyt, a környezet szennyezése nélkül?

Manupackaging EU korkoros strategia

A műanyag csomagolásokról a médiában leggyakrabban a szennyezett óceánok kapcsán esik szó, ezért nem is csoda, hogy a legtöbb ember fejében a két fogalom már teljesen összekapcsolódott. Természetesen a műanyag hulladék kikerülése a természetbe és pusztító hatása az élővilágra valóban rettenetes, és nagyon örvendetes, hogy ebben mindenki egyetért. De vajon ezért valóban a műanyag okolható? 

Minden ember felelős a műanyagért 
A műanyag egyik legelőnyösebb tulajdonsága anyagként egyszerre a legproblematikusabb hulladékként: mégpedig a tartóssága. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a műanyagra használat után is úgy tekintsünk, mint értékes nyersanyagra, amelyet még akár évszázadokon át lehet hasznosítani, és ne úgy, mint eldobható szemétre. Mivel azonban a műanyag csomagolás nagy része a lakosságnál köt ki, minden ember egyenként felelős azért, hogy ez a hatalmas mennyiségű nyersanyag visszakerüljön a körforgásba.  

Az Európai Bizottság körkörös műanyag-gazdálkodással kapcsolatos stratégiája szerint sem a műanyag használatának korlátozása a megfelelő irány, hanem inkább az újrahasznosítás arányának növelése. Hiszen a műanyagok több mint 90%-a újrahasznosítható, és ezt a potenciált nem kihasználni a legnagyobb tévedés. Éppen ezért a cél, hogy 2030-ig az Európai Unióban felhasznált műanyag csomagolások 55%-a visszaforgatásra kerüljön. 

Van másik? 
Fontos szempont továbbá, hogy jelenleg nem létezik környezetbarát alternatívája a műanyagnak, ha figyelembe vesszük az előállítás környezeti hatásait és energiaigényét. A papírcsomagolás első pillantásra jó megoldásnak tűnhet, hiszen természetes, újrahasznosítható és le is bomlik. Ez azonban csak a látszat. Ha ugyanis a nagyvállalatok tömegével kezdenének átállni a papírra a műanyag helyett, az hatalmas terhet róna a fakitermeléstől amúgy is erősen sújtott erdőségekre. Ezen felül ugyanahhoz a csomagolási feladathoz általában sokkal több papír szükséges, mint amennyi műanyag, hiszen az utóbbi jóval erősebb és tartósabb. 

Hasonló a probléma a textilcsomagolással, amelynek előállítása nagyobb energiafelhasználással, ebből fakadóan pedig CO2 kibocsátással jár, mint hogy a műanyag környezetbarát és fenntartható kiváltója lehessen.  

Nem látjuk a szeméttől a kincset
A műanyag csomagolás számos olyan előnnyel rendelkezik, amely ma már olyannyira természetes számunkra, hogy észre sem vesszük. Védi az élelmiszereket a megromlástól, ezáltal csökkenti az élelmiszer-hulladék mennyiségét, sőt, a friss termékekben még tápanyagból is több marad a műanyag csomagolásnak köszönhetően. Emellett higiéniai és fizikai védelmet is nyújt, ami miatt egyenesen nélkülözhetetlen az élelmiszeriparban. De természetesen más iparágakban is szükség van a műanyag csomagolásra a termékek védelme érdekében. 

A műanyag ezen kívül könnyű, viszonylag olcsón előállítható és rendkívül erős, ellenálló. Az utóbbi évtizedekben emiatt nagyon megnövekedett a műanyag használatának aránya a csomagolóiparban, a lakosság élete pedig számtalan területen vált egyszerűbbé (és olcsóbbá). Vagyis ahhoz, hogy a műanyag csomagolás egy valóban értékes, akár évszázadokon át hasznosítható alapanyag legyen, és ne egy súlyos környezetvédelmi probléma, elsősorban az emberekre van szükség. 

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek