A NAGY-megbízás

Két évvel ezelőtt kereste meg a Manupackaging Magyarország Kft.-t egy nem hétköznapi csomagolástechnikai feladattal egy áruházlánc logisztikai központja. A 100 000 m2-es központban természetesen nem csak az épület mérete gigantikus, hanem az áruforgalom is kiemelkedően nagy. 

A_NAGY_MEGBIZAS

A feladat egy olyan csomagoló sor kialakítása és telepítése volt, amely képes óránként 120 kimenő rakatot lecsomagolni, megfelelő stabilitás és minimális költség mellett a csomagolóanyag- és az energiafelhasználást tekintve. További elvárás volt, hogy a kapacitás és a termelékenység maximalizálásának érdekében a lehető legritkábban kelljen megállítani a gépet fóliacsere miatt.

A cég két úton indult el
egy konkurens vállalat a stretch-hood technológiát javasolta. Mi azonban, felmérve a pontos igényeket, a rakatok formáját, kirakását és stabilitását, továbbá a teljes rakatépítési munkafolyamatot, a stretch-fóliázásban és egy hozzá tartozó, speciálisan kialakított fedőfólia-adagolóban láttuk a megoldást. 

A puding próbája
A javaslatok a gyakorlatban is megmérettetésre kerültek: a logisztikai központ összekészített 4 valós, életszerű tesztraklapot a megszokott árufajtákból, amelyeket először a stretch-hood technológiával próbáztak, majd ezt követően küldték hozzánk gyári csomagolási tesztre. A konkurens megoldási javaslat a legjobban akkor alkalmazható, ha a rakat formája szabályos (nincsenek kilógó dobozok, termékek), vagyis a fólia minden oldalon egyformán szorosan tud ráfeszülni. A komissiózott rakatok esetében azonban az itt-ott kiálló elemek miatt a stretch-hood nem tud kellően megfeszülni, így a palettát sem tudja elég stabilan tartani.  Végül ez a módszer a gyenge tartóerő mellett is drágábbnak bizonyult, mint a mi egyedi stretch-fóliás megoldásunk.

Kihívás: minimális csomagolási költség
Ez után következett a mi elképzelésünk. Az első megoldandó feladat a költséghatékonyság érdekében az volt, hogy az automata gépeken általánosan elvárt standard 60 my vastagságú fedőfólia helyett vékonyabb típussal is tudjon dolgozni a gép. Ezt a fedőfólia-adagoló motorizálásával sikerült elérnünk, aminek köszönhetően egy jóval vékonyabb, 35 my vastagságú fedőfóliával is meg tudtuk oldani ugyanazt a csomagolási feladatot, s ezáltal több mint 40%-al csökkentettük a csomagolási költségek ezen részét.

Kihívás: maximális gyorsaságg
A csomagolási költségek minimalizálása mellett további kihívást jelentett a gyorsaság és hatékonyság, hiszen az óránkénti 120 raklapos sebesség igazán nem mindennapi. Egyértelmű volt, hogy a kívánt sebesség érdekében olyan automata forgógyűrűs stretch-fóliázó gépre van szükség, amely egyszerre két fóliatekerccsel dolgozik.

Annak érdekében, hogy a gép kapacitása elérje a kívánt szintet, és eleget tudjunk tenni a stretch-fólia tekercsek cseréjére vonatkozó elvárásoknak, úgy terveztük át a gépet, hogy a megszokott 16-20 kg-os tekercsek helyett egyszerre két 40 kg-os tekerccsel tudjon dolgozni. A rendszer így 380-390 raklapot tud lecsomagolni egyhuzamban tekercs-csere nélkül.

A végeredmény:
A megoldásunk tehát a piac egyik leggyorsabb, legmegbízhatóbb, két kocsis, forgógyűrűs fóliázó gépe lett, amely az Omega névre hallgat. Különlegességeivel – így a 40 kg-os stretch-fólia tekercsekkel, illetve a motorizált fedőfólia adagolóval – maximalizáltuk a termelékenységet, és minimalizáltuk a csomagolóanyag költségét.

Az általunk ajánlott technológiával a cég 40%-kal kevesebb fólia felhasználás mellett több mint háromszor nagyobb tartóerővel csomagol, így garantálva a komissiózott rakatok stabilitását.

NAGY_MEGBIZAS OMEGA

Biztonság és garancia:
A tárgyalások kezdetén végzett kalkulációinkat a várható csomagolási szükségletről és költségekről – melyek végül pontosan megegyeztek a valós, többször ellenőrzött végleges számokkal – természetesen szerződésben is vállaltuk. Roppant vonzó volt ezen felül az általunk kínált egyedi karbantartási szerződés is, amely szerint:

egy technikus kolléga havonta egy alkalommal a helyszínen, működés közben ellenőrzi a gépeket, és a bontás nélküli kisebb karbantartásokat elvégzi,
bármilyen egyéb probléma esetén garantáljuk, hogy 6 órán belül a helyszínre érkezik a technikus, és megkezdi a hiba elhárítását,
évente 3 alkalommal a nagyobb karbantartási munkálatokat is elvégezzük.

Végül, de nem utolsó szempontként eleget tudtunk tenni a nemzetközi igényeknek is, vagyis minden megoldást garantálni tudtunk a cég külföldi raktárában is, melynek köszönhetően a magyarországi két gépes megrendelésünk mellé oda is elnyertük az egy sorra vonatkozó tendert. Így nem okozott problémát az elvárás, hogy egyazon beszállítóval dolgozzon együtt a két logisztikai centrum, tekintettel arra, hogy mindkét országban vállalni tudtuk a lokális szerviz garanciát és az anyagkiszállítást.

Mindennek fényében a megbízó nagy elégedettségére az általunk ajánlott és telepített rendszer közel két évnyi munka után megkezdte működését a vállalat logisztikai központjában. A csomagolás természetesen saját gyártású stretch fóliával, tetőfóliával, ragasztószalaggal és egyéb csomagolóanyagokkal történik, hiszen így tudjuk garantálni a legmagasabb minőséget.

Büszkén jelenthetjük ki, hogy ez a speciálisan kialakított, egyedi igényekhez alkalmazkodó gép egyedülálló hazánkban, és még a környező országokban is legfeljebb csak hasonló található.


Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy most Ön is könnyebben csökkentheti csomagolási költségeit a GINOP-1.2.8-20 pályázati lehetőséggel, amelynek keretében mikro-, kis- és középvállalkozások akár 70%-os támogatással juthatnak hozzá prémium minőségű gépeinkhez. Érdeklődés esetén forduljon szakértő kollégánkhoz, Somogyi Gáborhoz a +36 30 682 6051-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

 

Arato Gabor
Arató Gábor
audit szakértő

Költséget csökkentene?

Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
+3630/682 6051iroda@manupackaging.hu

További hírek