Hogyan hat az orosz-ukrán háború a csomagolóiparra?

A háború közép- és hosszú távú következményeinek teljes tárháza még nem teljesen nyilvánvaló, de valószínűleg messzemenő lesz, a csomagolási ágazatra nézve is. A konfliktus már most is közvetlen hatással van az iparágra, mivel a nyersanyagárak megemelkedtek, miközben a térségbeli nagyvállalatok működési lehetőségei erősen korlátozottak.

3D render of a silhouette of a soldier saluting against a sunset sky

Ukrajnában számos ipari tevékenységet felfüggesztettek, és több orosz vállalkozás is leállította a termelést illetve az értékesítést, míg mások kivárnak, és továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet. Eközben a nyersolaj, a földgáz, a nafta és az alumínium ára új csúcsokat ért el.

A nyersanyagok emelkedő árai

Az olaj és a gáz ára a háború következtében az egekbe szökött: az ICIS (Független Áruinformációs Szolgálat) jelentése szerint az elmúlt napokban a nyersolaj ára évek óta nem látott csúcsokat ért el.

Ajay Parmar, az ICIS vezető olajpiaci elemzője kifejtette, hogy a kereslet és kínálat bizonytalan egyensúlya, amely a világjárványnak köszönhető, már a háború kitörése előtt is felfelé hajtotta a nyersolaj árát. Ezt az ukrajnai helyzet tovább növelte, miközben Oroszország exportképességével kapcsolatban is felmerültek aggodalmak. A Fehér Ház bejelentése, miszerint hajlandó szankciókat bevezetni az orosz olaj- és gázexportra, szintén hozzájárult az árak emelkedéséhez.

Parmar szerint az Iránból érkező nyersanyag lenne az egyetlen lehetőség, amely az olajárakat közvetlenül és rövid távon lefelé vihetné. „Ez az egyetlen jelentős tényező, amely tényleges csökkenést hozhat az olajárakban.” – magyarázta Parmar. „Irán körülbelül napi 1,3 millió hordó nyersolajjal bővíthetné a piacot.” – tette hozzá. „Állításuk szerint ez egy-két hónapon belül megvalósulhat, de reálisan nézve a napi 1,3 millió hordó valószínűleg 3-6 hónap alatt fog a piacra kerülni.”

A nafta ára is felfelé kúszott, részben a nyersolaj magas ára miatt, de a petrolkémia fő alapanyagának alacsony készletei miatt is tapasztalható további emelkedés. Európa a naftakeresletének jelentős részét Oroszországból fedezi – a teljes európai naftabehozatal mintegy 50%-a Oroszországból származik –, így ez a konfliktus közvetlen fenyegetést jelent a naftapiacra és a nyersolajpiacra egyaránt.

Az etilén, amely szorosan kapcsolódik a naftához, szintén áremelkedést mutatott. Az ICIS szerint az etilén iránti globális kereslet 60%-a a polietilénhez köthető. Ennek az árakra gyakorolt hatása nyilvánvaló, a közeljövőben biztosan magasabb árakat fogunk látni minden területen. Nagyon rövid távon a magasabb polietilénárak magasabb energiaköltségekkel és termelési költségekkel lesznek hatással az európai életre.

Az elmúlt években Oroszország növelte a polietilén – elsősorban a kemény polietilén – Európába irányuló exportját. Hosszú távon azonban ez nem jelenthet problémát, mivel az európai vevők alternatív forrásokat találhatnak az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten.

Az alumíniumárak is emelkedő pályára álltak, a Reuters szerint az alumínium tonnánként 4.073,50 dolláros rekordot ért el.

(Forrás)

Manupackaging elkötelezett...

A Manupackaging Magyarországnál mi magunk is a körforgásos gazdaság elkötelezett támogatói vagyunk: saját gyártású, újrahasznosított alapanyagból készülő és újrahasznosítható csomagolóanyagainkkal, valamint saját fejlesztésű, biológiailag lebomló fóliáinkkal is arra törekszünk, hogy ennek megvalósulása mielőbb megtörténhessen.

Amennyiben az Ön cége is a stretch-fóliázást alkalmazza, és elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Arató Gábort a +36 30 682 60 50-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu email címre.

Költséget csökkentene?
Költségcsökkentő és különleges megoldásaink felöl érdeklődne? Keressen időpont egyeztetés kapcsán!
részletek
Arató Gábor
audit szakértő
+3630/6826051
iroda@manupackaging.hu

További bejegyzések

chevron-down